Машиностроителното онлайн изложение на AV Eon

Потопете се в света на инженерните технологии.
1 minute reading time (258 words)

Най-малкият електрокар „Рекорд“ на служба в Michelin


Tой може да е само с 3 колела, но тегли 6 тона и прави „дрифт", ако електрокаристът потегли нервно. Малкият триопорен електрически влекач на най-голямата българска каростроителна компания „Балканкар Рекорд" отиде на работа в заводите на Michelin в Полша. Точно този кар избраха работниците от компанията. Те са свикнали с по-старите модели триопорни електровлекачи "Рекорд", но сега получават още съвременен дизайн и функционалност. „Преди няколко месеца изработихме и изпратихме друг – четириколесен електрически влекач, създаден по специалните изисквания на техническия отдел на известната компания. Мениджърите обаче се съобразиха с искането на своите работници и поръчаха да им разработим триколесен прототип на влекача. След продължилите 3 месеца тестове малкият „Рекорд" получи „зелена светлина" и ще замени над 100 електрокара от по-старата версия на влекача", разказа инж. Георги Вълков, заместник-директор на „Балканкар Рекорд".

Триопорният електровлекач ще работи в много тесни помещения на Michelin, но той е пригоден точно за такива пространства. Машината може да направи завой на място, а акумулаторът е достатъчно мощен, за да издържи двусменен режим на работа без презареждане. Скоростта на българския влекач е 17 км/ч., но конструкторите са направили ограничение при завой тя автоматично пада до 6 км/ч. Новият триколесен електрокар има и автоматичен заден ход. 

„Разработката на триопорния електрокар ни даде опит в конструирането на свръхлеки машини, които ще ни носят конкурентни предимства в следващите години", коментира инж. Георги Вълков. Някои от идеите си той е заимствал от своето хоби. От 20 години инженерът събира копия на действащи електро- и мото-кари. „В макетите видях конструктивни особености, които бяха полезни за истинската машина", обобщава той.


1
Обучение от Фесто - “Пластмаси“
Обучение от Фесто - “Диагностика и поддръжка на ел...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 28 Октомври 2021
Ако желаете да се регистрирате то попълнете потребителското име, парола и полетата за имената.